По-високи данъци за жилищните имоти и леките автомобили ще има в Търговище

Wikipedia
share

По-високи данъци за жилищните имоти и леките автомобили ще има в Търговище. Решението бе взето на заседанието на Общинския съвет в града днес след обсъждания по темата. 

Предложеният проект за промяна на данъка се отнася до увеличение на налога върху превозните средства само в частта от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя. Не са предвидени промени в коригиращите коефициенти за година на производство и екологична категория. 

Съгласно изискването на  Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) считано от 1.01.2019 г. за Общината са приети ставки в отделните групи според мощността на двигателя, близки до минималните допустими по закон, които до момента не са променяни. Сега предложените промени на данъка се отнасят само за леките автомобили, а данъкът за товарните остава непроменен, посочи вносителят зам.-кметът Валентин Велчев. 

Община Пазарджик е събрала повече приходи от концесии през 2023 г. на годишна база

В дискусиите стана ясно, че предвиденият в ЗМДТ диапазон за определяне промила за  данък недвижими имоти е от 0,1 до 4,5 промила на хиляда. Действащият към момента промил от 1,65 е приет от Общинския съвет в Търговище, считано от 1.01.2019 г. и  до сега не е променян. Законът позволява да се приемат различни ставки за жилищни и нежилищни имоти и много общини в България го прилагат. Предлагаме ставката да бъде еднаква за всички имоти, така както е и към момента, съгласно действащата наредба, каза Велчев.

От администрация поясниха, че  с промените се цели постигането на по-балансирано данъчно облагане  като в същото време се обезпечава нормалната дейност на Общината и задоволяването на обществените потребности на жителите ѝ. Велчев бе категоричен „да не се разбира, че цялото увеличение ще отиде само за заплати (предвид очакваното увеличение на минималната работна заплата от началото на 2025 г.). Тези средства не се използват за възнаграждение на общинската администрация, конкретизира кметът Дарин Димитров. Част от тях ще са нужни за обезпечаване на местни дейности.

Общински съветниците от различни групи изразиха разнопосочни мнения по темата. Докладната бе приета с 21 гласа „за“, един – „против“ и шест – „въздържал се“. 

Решено бе за недвижимите имоти вместо досегашните 1,65 промила гражданите да заплащат 2,50. По отношение на леките автомобили, според съветници, увеличението ще е с около 7 лева, което няма утежни драстично бюджета на жителите на областния център. 

Водещи новини

Още новини