Въпреки отказа на кенийските власти да вдигнат данъците, насилието в страната не спира

  • 28 юни 2024 14:48

  • 390
  • 1
Въпреки отказа на кенийските власти да вдигнат данъците, насилието в страната не спира
© Getty images (архив)

Отказът на президента на Кения Уилям Руто да увеличи данъците не сложи край на общонационалните протести в Кения днес, където най-малко двама души бяха убити при сблъсъци край столицата Найроби, а други бяха простреляни от полицията на други места, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ден след като Руто се отказа от законопроекта за увеличение на данъците, демонстранти в Найроби, Момбаса, Кисуму и други кенийски градове го призоваха да се оттегли, въпреки че протестиращите бяха по-малко, отколкото в началото на седмицата.

Полицията използва сълзотворен газ срещу десетки протестиращи в столицата Найроби и блокира пътищата към президентския дворец. В град Хома Бей в Западна Кения властите съобщиха, че полицаи са стреляли по протестиращи, когато те се опитали да запалят полицейски автомобили.

Кенийски медии съобщиха, че двама души са били убити при сблъсъци на полицията с протестиращи срещу увеличението на данъците, плячкосвали два супермаркета в Онгата Ронгай в покрайнините на Найроби.

Руто оттегли вчера законопроекта, влючително новите данъци и увеличенията. Това стана ден след като за кратко сградата на кенийския парламент беше щурмувана и подпалена, докато депутатите се опитваха да гласуват планирания законопроект, а най-малко 23-ма души бяха убити при сблъсъците.

Кенийци нахлуха в парламента. Депутати се скриха в мазето

Последвайте канала на

Валери Зайцев
390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.28 | 17:31

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини