БЕХ отпуска 56 млн. лева на „Мини Марица-изток“ за заплати на служителите

Министерство на енергетиката
share

Предоставя се финансиране в общ размер на 56 млн. лв. от страна на „Български Енергиен Холдинг“ на „Мини Марица-изток“. Това обяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на работна среща с ръководството на „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ в Раднево, съобщиха от ресорното министерство.

С решение на министъра средствата се отпускат като целеви заем за осигуряване на необходимия финансов ресурс, свързан с изплащане на заплати на служителите, социално осигуряване, плащания към бюджета и други за месеците август и септември. „По този начин ще се обезпечи и нормалната, и безопасна експлоатационна дейност на рудниците“, допълни още Малинов.

„До края на месец август ще бъде проведен браншови съвет с представители на синдикалните организации на държавните дружества от комплекса „Марица-изток", на който ще се обсъдят всички текущи въпроси“, каза още министър Малинов.

Парламентът изслушва служебния министър на енергетиката за финансово състояние на „Мини Марица-изток“ ЕАД

В рамките на срещата е дискутирана и темата служителите в „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ да се възползват от програмата за т.н. „ранно пенсиониране“. Тя ще даде възможност по предложение на работодателя и доброволно решение на служителите да се пенсионират до 60 месеца преди придобиване право на пенсия. Около 1700 служители могат да се възползват в двете дружества за период от пет години.

Продължават и разговорите между експерти на Министерството на енергетиката и представители на Европейската комисия за получаване на положително решение за държавна помощ. През април тази година с решения на Народното събрание и на Министерския съвет държавата ще увеличи поетапно акционерното си участие в капитала на „Български енергиен холдинг“ чрез парична вноска в размер на по 250 млн. лв. за следващите четири години, общо 1 млрд. лв. за целия период. Със средствата ще бъде увеличен капиталът на „Мини Марица-изток“ за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на Източномаришкия въглищен басейн в устойчиво състояние, посочват от министерството.

Водещи новини

Още новини