74% от работещите родители напускат, ако нямат хоум офис

Novini.bg/ Canva
share

Ново проучване сред работещи родители установява, че три четвърти (74%) биха потърсили нова работа, ако им се налага да пътуват до централен офис пет дни в седмицата, пише Pariteni.

Проучването, проведено от International Workplace Group сред повече от 1000 родители с хибриден модел на работа, установява, че 83% от тях споделят, че са по-добри родители в резултат на гъвкавостта, предлагана от хибридната работа. 89% казват, че са по-близо до децата си и са по-присъстващи (92%), докато 86% отчитат, че качеството на живот на семейството им се е подобрило.

Основен фактор за повишаване на щастието в семейството е допълнителното време, предоставено на родителите чрез намаляването на дългите ежедневни пътувания до работното място. 84% от родителите споделят, че хибридната работа им позволява да прекарват повече време с децата си, като 85% отчитат, че по този начин са по-ангажирани с ежедневните родителски отговорности.

Обявите за дистанционна работа в Германия продължават да се увеличават

Девет от десет родители (90%) казват, че хибридната работа им е дала възможност да имат по-добър баланс между работа и личен живот, което от своя страна позволява повече време за семейни дейности. Това е особено отчетливо сутрин, като родителите съобщават, че имат повече време за закуска заедно със семейството (67%), подготовка на децата за училище (54%) и откарване до училище (53%).

Родителите отчитат, че вече могат по-редовно да помагат на децата си с домашните след училище (46%) и да вечерят със семейството си (49%), докато 9 от 10 (90%) споделят, че са по-способни да бъдат пълноценни при важни етапи и събития за техните деца, включително родителски срещи (52%), семейни рождени дни (48%) и училищни празници (51%).

Средно родителите с хибриден модел на работа имат допълнителни пет часа седмично, които да прекарат със семействата си, което се равнява на 260 часа годишно или допълнителен час във всеки работен ден. Почти една четвърт (23%) от родителите споделят, че спестяват и повече от пет часа седмично.

Проучването също така разкрива, че средно родителите спестяват близо $7000 на година от грижи за деца. Повече от половината (56%) казват, че биха се затруднили да заплатят услугите за гледане на деца, необходими за покриване на пълна петдневна работна седмица в централен офис.

Марк Диксън, главен изпълнителен директор, International Workplace Group коментира: „Продължаващото и необратимо преминаване към хибридна работа оказва трансформиращо въздействие върху живота на милиони хора по света. Това най-ново изследване подчертава как родителите, работещи в хибриден модел, се радват на значително подобрен баланс между работа и личен живот. Вместо да губят часове в пътуване на дълги разстояния ежедневно, сега те работят гъвкаво и наблизо, наслаждавайки се пълноценно на важни семейни моменти, които преди са пропускали.“

Фатима Конинг, главен търговски директор на Групата, International Workplace Group споделя: „Нашето изследване показва, че гъвкавостта сега е решаващ фактор за това как и къде родителите избират да работят. Тъй като родителите в момента съставляват 40% от работната сила, организациите, които пренебрегват този преход към хибридния модел, рискуват да изостанат и ще се борят да привлекат – и задържат – най-добрите таланти, тъй като съвременната работна сила продължава да изисква адаптивност. В крайна сметка работодателите, които приемат това, инвестират в по-щастливи и по-ангажирани служители."
 

Водещи новини

Още новини