Световната банка понижи за трети пореден път прогнозата си за ръста на българската икономика

Freepik
share

Световната банка понижи за трети пореден път прогнозата си за ръста на българската икономика през тази и следващата година. Това става ясно от новия летен доклад на институцията, базирана във Вашингтон, която преди години бе управлявана от Кристалина Георгиева. Прогнозата идва ден след проведените предсрочни парламентарни избори в България, резултатите от които все още не могат да кажат дали ще се състави редовно правителство или България отново влиза в спирала от избори.

Световната банка вече очаква икономическият растеж на България тази година да достигне 2,1%, което на практика е ревизия надолу с 0,3 пункта. Това е значително под прогнозата, на база на която бе изготвен Бюджет 2023 от бившия финансов министър Асен Василев за растеж с 3,2%. За сравнение през лятото на миналата година Световната банка очакваше българската икономика да се разшири с 2,7% в рамките на тази година.

Новата прогноза все пак остава по-оптимистична от тази на Европейската комисия за 1,9% ръст.

Какво трябва да се промени в икономиката ни, за да привлечем инвестиции?

За следващата година институцията очаква 3,1% ръст на брутния вътрешен продукт на България или ревизия надолу с 0,2 пункта.

За 2026 г. се очаква ръстът да се забави до 2,6%.

За региона на Централна Европа, в който влизат България, Румъния, Унгария и Полша, Световната банка очаква повишава очакванията си за икономически растеж до 3% тази година и 2,9% догодина, информира Economic.bg.

Водещи новини

Още новини