Три „относително големи“ компании от САЩ и Европа оглеждат София като локация за отваряне на офиси

Freepik
share

Три международни компании оглеждат София като локация за отваряне на офиси. Те са „относително големи“ и са от САЩ и Европа. Дейността им е разнообразна – има от IT сектора, но и разработчици. За момента все още не могат да се кажат публично техните имена. Това обяви пред Economic.bg Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST).

„Мисля, че в следващите няколко месеца има прозорец, в който да привлечем нови инвеститори“, казва той.

Според него тенденцията, която ще движи офис пазара в София в бъдеще, е ефективността на разходите и заобикалящата среда. Което предполага много активна работа от страна на Столична община по отношение на инфраструктурата и градоустройството.

Хората са много по-мотивирани да участват в инициативи, защото се чувстват несигурни за работните си места, смята той.

По думите му социалните активности, които се предлагат в едно офис пространство, стават все по-търсени и важни за наемателите и служителите.

Офис пазарът в София

На подобно мнение е и Явор Костов, управляващ партньор във Forton Cushman & Wakefield. Двамата експерти взеха участие в събитие, посветено на офис пазара, организирано от „Градът Медия Груп“.

Според Костов офис пазарът в София продължава да е под стрес, който започна още по времето на COVID-19, и тенденцията, която устойчиво се задържа, е за търсене на удобни локации и качествено строителство.

Според данните, с които Forton Cushman & Wakefield разполага, за първото тримесечие на 2024 г. свободните офис площи в столицата леко намаляват в сравнение с последното тримесечие на 2023 г. Така през първите три месеца на настоящата година техният процес е 15,8% в сравнение с 16,3 на сто през последните три месеца на 2023 г.

Основните локации на свободни офиси са големите столични булеварди. На бул. „България“ свободните офис площи през първото тримесечие на 2024 г. са 15%; на бул. „Н.Й. Вапцаров – НПЗ Хладилника“ процентът е 7, а на „Цариградско шосе“ 20%. Според Костов тези данни не бива задължително да са нещо лошо, защото според него причината за това е, че на тези локации строителството е най-активно.

Водещи новини

Още новини