НОИ реши: Пенсиите се увеличават с 11% от първи юли

Булфото, архив
share

Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11%. Това заяви служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието на Националния осигурителен институт.

"Парламентът не може да задължава с решения. Това е работа на Надзорния съвет на НОИ. Той взима решения с колко да се увеличат пенсиите. Политиците не трябва да влияят върху взимането на решенията на един независим орган. На гласуването, проведено от Надзорния съвет на НОИ, всички, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, гласуваха в подкрепа на това решение. От работодателската организация са гласували "въздържали се", но без да предлагат актуализацията да е 10% по швейцарското правило", допълни Иванов.

"Великденските добавки няма да повлияят на увеличението на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото", коментира министър Иванов. 

ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на парламента

За председател на Надзорния съвет е избрана Мария Минчева от работодателите. В момента се извършва ротация. Сега е ред на работодателските организации, уточни социалният министър.

Водещи новини

Още новини