Властта: България възможно най-скоро да се присъедини към еврозоната

Pixabay
share

Международна конференция "България в еврозоната, кога?", посветена на присъединяването на България към еврозоната, перспективите и необходимите реформи за постигане на тази цел се провежда в София.

Форумът е организиран в партньорство между Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българска CFA (Си Еф Ей) асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ).

Министърът на икономиката Петко Николов разкри плюсовете за страната ни при влизане в еврозоната. 

Снимка: NOVINI.BG

След като България изпълни изискванията, българският бизнес ще има достатъчно време да се пренастропи.

Преходът от лев към евро ще се осъществи плавно и информирано.

България възможно най-скоро трябва да се присъедини към еврозоната, категоричен беше управителят на БНБ Димитър Радев.

Той напомни, че България има дългогодишна история в процеса на интеграцията ни към еврозоната, и че вече до голяма степен сме технически готови за приемането на еврото.  Подготовката на търговските банки се развива по план. Има обаче редица системи, които трябва да се адаптират за работа в условията на еврозоната. Има и още работа, свързана с небанковия финансов сектор, несъстоятелността и мерките срещу избирането на пари. Изпълняваме със значителен положителен марж критериите за приемането ни, с изключение на инфлационния. В инстуционален план ние до голяма част вече сме в еврозоната, каза Радев. Българският лев е част от европейския валутен механизъм - ключово условие за приемането ни, каза още той. Финализирали сме и процеса по правна конвергенция с приемането на законовите промени в Закона за БНБ. Монетният ни двор е напълно готов, като преминаваме към тестово отсичане на 8 млл. евро монети, каза още Радев за готовността ни за приемането на еврото.

Водещи новини

Още новини