Росен Христов: В енергетиката настана мрак

Bulphoto (архив)
share

"В цялата енергетика настана мрак, абсолютно нищо не се обявява. Пазарният дял на "Булгаргаз" се свива, тъй като фирмите, които внасят руски газ, предлагат по-конкурентни цени. "Булгаргаз" купува изцяло неруски газ. Големи гръцки фирми продължават да търгуват с гръцки газ. "Булгаргаз" губи позиции за сметка на посредници. Такъв голям играч да бъде избутан от по-малки е срамота. Имаше сериозни финансови проблеми още отпреди служебното правителство", коментира бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

"Започнахме да внасяме евтин ток. В енергетиката всички суровини трябва да отговарят на няколко основни компонента - да са достъпни, да бъдат качествени и да са на конкурентни цени. Докато не започнем мащабно реструктуриране на енергетиката, това ще бъде тенденцията. Не може да очакваме да бъдем конкурентни, когато около нас строят не само възобновяеми енергийни източници, но и газови електроцентрали, ядрени електроцентрали. Светът се движи напред - или се движиш с него, или изоставаш", каза още Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се даде на фирми, които ще развиват нещо ново и мащабно.

България и САЩ се споразумяха за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“

Бившият служебен министър на енергетиката подчерта, че държавата трябва да върви към нови мощности и инвестиции в модерни технологии.

"В енергетиката без дългосрочно виждане десетилетия напред не може нищо ефективно да се случи. Реструктурирането на енергетиката и инвестирането в нови мощности в България е крайно належащо", посочи Христов.

Според него ядрената енергетика трябва да е приоритет за България, следвана от възобновяеми енергийни източници.

"Далеч не е усвоен капацитетът на вятърните електроцентрали на територията на страната. Все още има проекти, които не се осъществяват заради липса на връзка. Трябва да инвестираме в развитие на мрежа", добави Христов.

"Моята визия предвиждаше и паралелно развитие на площадката в Белене. Това оборудване не може да бъде продадено толкова лесно. Сделката е изключително сложна. Съмнявам се, че Международната атомна агенция би одобрила такова нещо", уточни бившият служебен министър на енергетиката.

Водещи новини

Още новини