Разликата между входящите и изходящите лични трансфери през 2022 г. съставлява 1,4 процента от БВП на България, отчита Евростат

Novini.bg/Canva
share

Средствата, изпратени от жители на ЕС към родните им страни, които са извън Съюза, или така наречените лични трансфери, са възлизали на 43,5 милиарда евро през 2022 г.

 Това е представлявало увеличение с 14 процента в сравнение с обема на средствата, изпратени през 2021 г. За същия период входящите средствата от лични трансфери, изпратени към членки на ЕС, са нараснали с 10 процента до 13,5 милиарда евро. Това разкриват заключенията от най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата ѝ.

Нарастване на производството в България при пореден спад в рамките на ЕС

Личните трансфери се състоят от средства, изпратени от мигрантите към домакинствата в страната им на произход.

Наблюдава се значително нарастване на изходящите лични трансфери от ЕС през последните пет години. От 2018 г. до 2022 г. изходящите лични трансфери са се увеличили с 41 процента, докато входящите с едва 15 процента. В резултат на това е достигнат отрицателен баланс между входящите и изходящи от ЕС лични трансфери в размер на 30 милиарда евро през 2022 г.

Девет членки на ЕС са регистрирали повече входящи, отколкото изходящи лични трансфери през 2022 г. От тях в четири страни е отчетен излишък, представляващ повече от 1 процент от брутния вътрешен продукт на съответната страна - Хърватия (2,8 процента от БВП), България (1,4 процента), Португалия (1,4 процента) и Румъния (1,3 процента).

Противно на тях Кипър (-0,9 процента), Малта и Испания (-0,6 процента за всяка) са имали най-големи дефицити на лични трансфери като дял от брутния им вътрешен продукт.

Водещи новини

Още новини