Евростат: България е на второ място по ръст на възнагражденията в ЕС

  • 15 декември 2023 14:32

  • 816
  • 1
Евростат: България е на второ място по ръст на възнагражденията в ЕС
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Почасовите разходи за труд през тримесечието юли - септември са се повишили с 5,3 на сто в еврозоната и с 5,7 на сто в целия ЕС в сравнение със същото тримесечие на предходната година, показват най-новите данни на Евростат.

Тези разходи условно са разделени на две части – разходи за възнаграждения (получавани от трудещия се - бел. ред.) и съпътстващи разходи, като такива за социални и здравни осигуровки, плащани от работодателя.

В еврозоната възнагражденията за отработен час са се увеличили с 5,3 на сто, докато компонентът за съпътстващи разходи е нараснал с 5,1 на сто през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Спад на заетостта в ЕС през третото тримесечие на 2023 г., отчита Евростат

В ЕС почасовите надници и заплати са се увеличили с 5,8 на сто, а компонентът извън заплатите с 5,4 на сто през третото тримесечие на 2023 г.

Изменения по страни

През третото тримесечие на 2023 г. на годишна база най-високите увеличения на разходите за почасово възнаграждение са регистрирани в Хърватия (+16,2 на сто), България (+15,8 на сто), Унгария (+15,4 на сто) и Румъния (+15,1 на сто). Още четири страни членки на ЕС отбелязаха увеличение с над 10 на сто, а именно: Латвия (+12,4 на сто), Полша (+12,2 на сто), Литва (+11,2 на сто) и Естония (+11,0 на сто).

Разходи за възнаграждения

В ЕС икономическите дейности, които регистрират най-високо годишно увеличение на разходите за почасово възнаграждение, са в сектор "Доставяне на електричество, газ, пара и климатизация" (+7,3 на сто) и "Административни и спомагателни дейности " (+7,1 на сто). Най-ниско годишно увеличение е отчетено в при "Операции с недвижими имоти" (+2,6 на сто).

Съпътстващи възнагражденията разходи

Икономическите дейности с най-голям годишен ръст в несвързания със заплатите компонент са в секторите "Добивна промишленост" (+9,5 на сто) и "Строителство" (+8,7 на сто). Най-ниско годишно увеличение е регистрирано в "Операции с недвижими имоти" (+2,2 на сто).

Последвайте канала на

Радина Лазарова
816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.15 | 20:40

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини