Горанов обясни за проблемите с данъците на "Лукойл", индиректно обвини Станишев и Орешарски

БНТ
share

Индиректно, бившият министър на финансите Владислав Горанов, обвини Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Петър Чобанов за проблемите със събирането на данъците от "Лукойл". В интервю за БНТ той не посочи имената им директно, но намекна, че в цитирания от него времеви период лесно може да се провери кой е бил премиер и кой министър на финансите. 

"Оказва се, че през 2008 г. "Лукойл" декларира и данъчната администрация признава голяма загуба от няколко стотин милиона. Нашето законодателство позволява 5 години поред да приспадаш загубата, която си отчел в определен период. През 2013 г. "Лукойл" отново отчита огромна загуба и тя отново е призната от българската държава", посочи той.

Зам.-шефът на "Лукойл Нефтохим Бургас": Готвим се за отпадането на дерогацията

През 2008 г. министър-председател на България е Сергей Станишев, а финансов министър - Пламен Орешарски. През 2013 г. премиер е Орешарски, а министър на финансите - Петър Чобанов. 

Горанов подчерта още, че със сигурност "Лукойл" печели от дерогацията на руски петрол. Според него е "съмнително" колко ревностно се пази "Лукойл" от това да премине по-бързо към преработка на друг тип петролни продукти. 

Той обясни още, че ако гледаме на макроикономическо ниво, българинът забогатява. Но и че същевременно доста хора с по-ниски доходи обедняват. "Като цяло ,обществото забогатява. Оттам-нататък можем да говорим за диспропорции и неравенства", добави Горанов. 

Ето целия пакет от данъчни закони, които прие МС на извънредно заседание днес

Относно планираните данъчни промени, той обобщи: "Освен интересни заглавия по медиите,  няма да донесат събираемост".

Водещи новини

Още новини