Едва 4 фирми правят лютеница по стандарт

share

Само четири български предприятия правят лютеница по браншови стандарт, каза Константин Ламбрев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, цитиран от в. „Монитор". Това са най-големите компании у нас и според него все още има интерес към производството на лютеница по стандарт.

Трудно се налагат стандарти за храни с много високо качество в условията на криза, в момента преобладава потреблението на по-евтини продукти, каза още експертът.

В края на миналата година беше приет браншови стандарт, който не позволяваше да се влагат тиквено пюре и консерванти в традиционната българска храна. Тогава осем компании се наеха да правят висококачествена лютеница, но вече са намалели наполовина.

Заради късното изнасяне на зеленчуците на полето и незапомнените горещини през тази година се очаква по-слаба реколта от чушки и домати, които са основните съставки за производството на хубавата лютеница.

Около 10% от пипера е засегнат от пригор и т. нар. "първа ръка" не става нито за консервната промишленост, нито за директна продажба, съобщи Георги Василев, секретар на асоциация „Български пипер". Производителите очакват повишение на цените с поне 10%, а все още не е започнала активната изкупна кампания.

Консумацията на пипер е намаляла с 30% за последните няколко години, каза още Василев. Свиват се и площите с този зеленчук, като през това лято той се отглежда на около 40 000 дка, докато в предишни години е засаждан върху 170 000 дка.

Все още се снабдяваме с български суровини, но не така стои въпросът с някои български полуфабрикати, уточни Константин Ламбрев.

Водещи новини

Още новини