От КТ "Подкрепа" обявиха шестте искания на протестиращите миньори и енергетици

bulphoto (архив)
share

Шест са исканията на протестиращите миньори и енергетици, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа".

Първото от тях е за осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

Друго искане е за незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 12 януари 2023 г. Протестиращите, според КТ "Подкрепа", искат и веднага да се започне изработване на енергийна стратегия до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

Публикуваха финалните териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, протестиращите са се обединили около 8 искания за тях

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност е друго искане. Настоява се още за прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове (ТП) на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Шестото искане е за "категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони". 

Протестите на миньорите и енергетиците продължават и днес. Вече четвърти ден са затворени възлови точки на движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия".

Вчера протестиращите не приеха поканата на министър-председателя акад. Николай Денков за среща. 

Водещи новини

Още новини