Икономистът Кузман Илиев: Да се надяваме, че няма да се стигне до режим на тока

  • 03 октомври 2023 15:21

  • 1454
  • 2
Икономистът Кузман Илиев: Да се надяваме, че няма да се стигне до режим на тока
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Да се надяваме, че няма да се стига до режим на тока, като през 90-те. Това заяви в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политическият анализатор Кузман Илиев.

Според него, обаче когато половината от твоя енергиен баланс изчезне, а това са въглищата в момента, ти не просто имаш проблем, ти ще трябва да внасяш електроенергия от съседите. "В определени моменти, да, те наистина вкараха доста ВЕИ-та, примерно гърците, но когато всички произвеждат по обяд когато има слънце, в един момент те са на дефицит една не малка част, и ние бяхме нещо като балансьор тук за целия регион. Изнасяхме, за 2022 година в Европа на трето място по износ на електроенергия е България", поясни Кузман Илиев. 

Според него, въпросът е, че вносът ще е много скъп, но може и да го няма. 2017 година имахме нужда да внасяме, зимата беше много студена, спря се вноса, нямаше от кого.

Енергиен експерт: Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и енергетици

"Тези хора в момента, за съжаление подхождайки малко с къс хоризонт и без ясна перспектива, застрашават националната сигурност на страната, и това го твърдя отговорно. Работата е сериозна. Наистина най-доброто дългосрочно решение като преходно гориво са газови централи, които трябва да почнат сега, и разбира се, ядрените централи като капацитет. Защото, ако сега ни останат примерно само двата блока в "Козлодуй“ и махнем въглищата, то ние наистина вече почти тотално въглеродно неутрални, защото тази енергия всъщност е въглеродно неутрална, но нека това да не става чрез застрашаване на енергийната сигурност, унищожаване на икономиката и някакви невероятни катаклизми, от които можем съвсем спокойно, с разумна политика да се измъкнем", добави Кузман Илиев.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1454 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Митьо

2023.10.03 | 19:02

2
Пепел ти на устата Кузмане! Не плаши ората тъй.
Майтапчи Йово

2023.10.03 | 17:17

1
Кузмане, Кузмане, знаеш ли батьовото, кой от сглобкаджиите го е еня за този... прост и наивен народ?!?

Добави коментар

Водещи новини