Бил Клинтън с призив към младите българи: Не бъдете пасивни, занимавайте се с политика!

Novini.bg
share

Радвам се да се върна в България. През 2005 година бях на конференция тук. Спомням си визитата си и през 1999 година. Направихме страхотна обиколка пред катедралата “Св. Александър Невски". Мисля, че самият факт, че бях поканен да се върна в България, означава, че върша правилната работа. Това каза 42-ят американски президент Бил Клинтън на публична лекция пред студенти на тема "Корпоративно социално влияние върху бъдещите поколения с акцент върху важността на продоволствената сигурност и устойчивостта" в зала 6 на НДК.

Той си припомни времената, в които е бил президент на САЩ и отбеляза, че ги асоциира с големи проблеми в Балканския регион. "Съществуваше и огромен проблем в Ирландия. Преди няколко седмици бях в Белфаст, за да празнуваме независимостта на страната. Минаваме през период, в който има огромни икономически промени, в които бедността се увеличи", отбеляза Клинтън.

Според него, един от първоизточниците на тези проблеми е финансовата криза от 2008 година. "Отне доста повече, за да може светът да се възстанови", добави той.

Клинтън отчете огромните разлики в качеството на здравеопазването и образованието в различните краища на света. Той изрази и мнението, че развитието на социалните мрежи е поставило под сериозно изпитание информационните канали. "Днес толкова много новини се разпространяват за кратко време. Много вестници и радио точки бяха спрени. Сега всичко е консолидирано в едно и това представя само едната гледна точка, което от своя страна поляризира хората", допълни американският президент. 

Кирил Домусчиев посрещна Бил Клинтън в София: Лидерството му е помогнало на милиони хора да построят по-добро бъдеще
Бил Клинтън се обърна към младите българи като ги призова да не са пасивни, да се занимават с политика и да не се страхуват да седнат на масата за преговори. "Трябва да договорят приоритети, свързани със сигурността, икономическата система и благополучието“, каза Клинтън и добави: "Младите хора трябва да вземат бъдещето си в ръце".

Водещи новини

Още новини