Наближава Великден и все по-често се опитваме да направим сметка за това колко ще ни струва празничната трапеза. Едно от задължителните неща, което неизменно присъства е козунакът. Може ли той да ни излезе по-евтин?
Според пекаря Георги Крумов най-ниската цена за козунак е пет лева, за обикновен, а около 6,50 за тези с пълнеж.
"Използваме яйца, домашно мляко, мас. С всички разходи остава 40% брутна надценка, но имаме да плащаме и ток и заплати. Миналата година козунаците струваха 4 лева, но оттогава единствено е намаляла цената на олиото. Козунаците само с вода и брашно може да струват и около 3 лева за 500 грама. Поне с 20% отгоре ще струва козунакът, може би в София ще струват над 8 лева", обясни той.
По-малко от три седмици преди Възкресение Христово проверяваме колко ще ни струва и великденската салата.
В Монтана краставици се намират и за 2,80 лева, 4 лева е килограм домати, 1 лев е лукът, цените са спаднали драстично. Продавачка прогнозира, че би трябвало да спаднат още. И споделя, че българските продукти са на най-ниска цена.