Браншови организации с коментар за тавана на надценката при хранителните стоки

Pixabay
share

При всички положения мярката за таван на надценката на цените ще има някакъв ефект. Това коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров ще има ефект в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. 

Когато една държава реши да си върши работата, никой не е по-голям от нея. България е с 20% ДДС, а в другите страни - 6%. Трябва да правим сравнения с еднакви неща, а не само със сирене, посочи Зоров. 

Според председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов всяко влияние на свободния пазар е погрешно.

Тогава цените на дребно растат и генерират големи печалби. Ако в момента се сложи таван на надценката, това значи конкуренцията да стане по-малка, защото интересът към търговията на дребно ще спадне, обясни Гълъбов. 

Цветан Цеков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" пък заяви, че е важно, че държавата се е събудила и почнала да влиза в своите контролни функции.

Експерти коментират: Ще овладее ли държавата поскъпването на храните?

"Смятам, че държавата трябва да покаже коя е и коя се случва. Когато има надценка за 40-50%, може да говорим за свободен пазар. Но не и в държава, в която възможностите на потребителя са толкова ниски. 85% от потребителите пазаруват от търговските вериги. Българските производители бяха притискани и не бяха допускани до пазара. Българският пазар трябва да бъде задоволяван с българска продукция. Няма я, защото бе унищожено българското производство", допълни Цеков. 

Водещи новини

Още новини