Димитър Маргаритов: Таван на надценката е най-лошото решение, правителството бездейства

  • 27 март 2023 21:28

  • 437
  • 1
Димитър Маргаритов: Таван на надценката е най-лошото решение, правителството бездейства
©
Слушай новината Слушай новината

Служебното правителство се опитва да си измие ръцете за своето бездействие в последните два месеца, като прибута топката и след дълги размишления установи, че това не става със закон. Таван на надценката е възможно най-лошото решение, защото това палиативна мярка. Това заяви бившият зам.-министър на икономиката Димитър Маргаритов в студиото на "Денят ON AIR".

"Въвеждането на таван на надценката, дори и само до 10%, ще отвори възможността да се вдигнат цените с още 5%, без да има проблем да се докаже документално, че надценката е тази", изтъкна Маргаритов.

"Виждаме заиграване, едно нищо, което създава предпоставки да бъдат обвинявани хората, които ще влязат в следващия парламент, за решенията, които те ще вземат. Над 80% от българите вече свиват своето потребление, защото не могат да си позволят стоки от първа необходимост. Има сериозен обществен натиск, който ще продължи да ескалира. Той се дължи основно на това, че от февруари се обяснява за мерки, неща, които ще се правят. Минахме през всякакви вариации. Накрая имаме сайт, в който има информация, известна от миналата година", каза бившият шеф на КЗП пред Bulgaria ON AIR.

Министър Стоянов: Целта на сайта не е да намали цените, а да покаже какви са тенденциите

"Някои могат да гледат ценовите равнища и това да ги стимулира да вдигнат цените, ако се окаже, че техните цени са под средните", изрази опасение Маргаритов. По думите му няма да има търсения ефект, но може да доведе до друг ефект - да се стигне до пълен хаос на пазара.

"Работещо решение би може да бъде намерено. Това показват различните модели", смята гостът.

"Ако правителството беше провело диалога, който беше анонсиран през октомври миналата година и се беше стигнало до подобен на френския модел - договаряне на определена продуктова група стоки, можеше да се получи нещо подобно. Таван на цените би могъл да бъде въведен по този начин", обясни Маргаритов. Той изрази надежда за фактор, който да анализира проблемите и да предложи работещи предложения.

Мая Йорданова
437 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Маргарит Димитров

2023.03.28 | 05:49

1
под на намаленията е най-доброто решение, правителството действа.

Добави коментар

Водещи новини