С до 100 000 лв. ще бъдат съфинансирани проекти на работодатели по Фонд „Условия на труд“

pixabay
share

Започва набирането на проекти на работодатели за съфинансиране по Фонд „Условия на труд“ (ФУТ) на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) през 2023 г. Максималният размер на средствата, които се осигуряват, е до 30 на сто от одобрените и действително извършени разходи за реализиране на проекта, но не повече от 100 000 лева, съобщават от пресцентъра на министерството, откъдето отбелязват, че днес е имало заседание на Националния съвет по условия на труд и Управителния съвет на фонда.

Ще се отпускат средства за подобряването на условията на труд в предприятията и за развиването на дейности по диагностика на професионалните болести. Целта е чрез проектите да се подобрят микроклиматът, електро и пожарната безопасност, техническата безопасност на работно оборудване и санитарно-битовите условия в предприятията, както и да се понижат нивата на прах, шум, вибрации, вредни лъчения и опасни химични вещества, уточняват от министерството. 

Почти половината от проверките на инспекторите по труда са насочени към недекларираната заетост

От министерството припомнят, че през 2022 г. ФУТ е съфинансирал изпълнението на проектите в 53 предприятия, с които са подобрени условията на труд на 4260 работещи и е увеличена мотивацията им. В част от предприятията са обхванати между 80% и 100% от персонала. Сред добрите практики по проектите са внедряване на климатични и вентилационни системи, изграждане на преградни стени, реконструкция и изграждане на локални аспирационни уредби над източника на отделяне на прах или опасни химични вещества. С изпълнението на проектите е подобрено осветлението на работните места и е намалена опасността от трудови злополуки, отбелязват още от МТСП. Оттам коментират, че чрез дейностите по диагностика на професионалните болести е засилена превенцията и е подобрена културата на здравето и безопасността в предприятията, намалени са професионалните и здравните рискове на работното място.

Проекти се приемат всеки работен ден в деловодството на ФУТ. Всички подробности и условия за кандидатстване могат да се получат на официалната интернет страница на фонда. 

Фонд "Условия на труд" е създаден на основание Закона за безопасни условия на труд. Целта му е да финансира дейности и мероприятия за подобряване на условията на труд, в съответствие с действащото законодателство на България по програма приета от Националния съвет по условия на труд. Финансират се проекти с национално, отраслово, браншово и регионално значение. 

Водещи новини

Още новини