Делян Добрев: Не трябваше да инвестираме във ВЕИ

share

Дългосрочните договори с американските централи „Марица Изток 1“ и „Марица Изток 3“, както и „Софийска вода“ могат да се прекратят, но неустойките са изключително високи. Това заяви в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

По думите му, това не е много лесна тема за решаване. Сега вече има законодателство в Европейския съюз, което забранява подписването на дългосрочни договори. Но когато сега са подписани нашите, такава норма не е имало.

Във връзка с коментара на Ангел Джамбазки, общински съветник в Столичен общински съвет и заместник-председател на ВМРО, когато един договор не се изпълнява, той може да бъде разтрогнат без неустойки. А компаниите, с които България има сключени дългосрочни договори, нямат инвестиции, производствата им са изнесени в чужбина, а на чиновници се плащат по 1000 евро на ден командировъчни, министърът отговори, че има регулатор, който проверява дейността на компаниите и одобрява всички разходи на компаниите. Съмнявам се да има такива данни, каквито са изнесени. Според мен компаниите, с които са подписани дългосрочни договори, си изпълняват задълженията, заяви Добрев.

От ВМРО обвиняват държавната власт за поскъпването на електроенергията. Българите не искат да плащат на монополите, които гледат на гражданите като колониални хора. Държавната комисия винаги се пада адвокат на монопола, каза Джамбазки.

Министър Добрев обясни, че причината за плащането на увеличението от 8 процента от 13-те процента поскъпване, е, защото в България работят все повече възобновяеми енергийни източници. Причината за това е закон от 2007 г., който привлече целия свят да инвестират в зелената енергия в страната ни. Все едно ние сме най-богата държава да плащаме толкова високи цени за зелена енергия, колкото са разписани в нормативните документи. Тогава в закона трябваше да бъде разписано друго. До 2016 година трябваше да бъде разписано да се използва енергията основно на АЕЦ "Белене". До тогава, благодарение на развитието на технологията, зелената енергия ще бъде много по-евтина.

2011 година влезе в сила новият закон, като вече над година няма сключени договори за ВЕИ. 95 процента от подписаните предварително договори намерихме начин да не бъдат изпълнени по подписания начин. Намалихме цената от 699 на 485 и намалихме годините от 25 на 20 за изплащане. С това намалихме задълженията с милиарди, каза министърът на икономиката.

По думите му, ние сме бедна държава и не трябваше да инвестираме въобще във ВЕИ до 2015 година.






 

Водещи новини

Още новини