Фотоволтаик на покрива осигурява енергийната независимост за всяко домакинство

  • 11 март 2015 07:16

  • 5372
  • 3
Фотоволтаик на покрива осигурява енергийната независимост за всяко домакинство
© Булфото

Все повече хора и фирми се насочват към производството на собствена енергия, а ползването на ток от мрежата е само в краен случай. Тази тенденция е следствие на стремежа на хората към енергийна независимост.

За енергийната независимост, смисъла и логиката на "пасивната къща" говори пред БТА инж. Колю Орешков от Центъра за енергийни решения. Той е енергетик от кариерата, участвал в пуска на 5 блок на АЕЦ Козлодуй.

Експертите очакват, че благодарение на новите технологии все повече потребители ще напускат енергомрежата през следващите години. Във Варна първата "пасивна къща" е вече факт. Изградена е до Аспаруховия мост, а към нея не водят каквито и да е било електрически кабели.

Под термина "къща" трябва да се разбират всички видове архитектурни решения, енергийно ефективни и независими, а терминът "пасивна къща" всъщност е доброволен стандарт за енергийна ефективност на сграда, уточнява инж. Орешков.

По думите му е установено, че на древните хора от пещерите са им били необходими 2 000 калории на ден, за да съществуват. Днешният човек употребява 150 000 калории дневно, за да живее нормално. В тях, посочва енергетикът, се включва всичко - от храната, през енергията за придвижване, и се стига до работата.

Енергийният потенциал на съвременния човек се е увеличил над хиляда пъти, посочи експертът.

България е в топ десет на държавите по годишно слънчево греене в световен мащаб и да не се възползва от този факт, е престъпление срещу бъдещите поколения, казва Орешков.

Например Варна има 305 слънчеви дни в годината и мека зима, това показва статистиката за 100 години назад, посочва Орешков. Сандански има 2400 слънчеви часа от 8000 часа годишно. Потенциалът на този слънчев ресурс е огромен, смята експертът и допълва, че народът ни трябва да избере модел и цели, с които да направи следващата крачка.

Енергетиката ни е фундаментът върху който се гради всяка икономика, ето защо управленските грешки забавят и затрудняват процесите, които трябва да се случат в енергетиката, посочва специалистът. Според него трябва да бъдат регламентирани ясни правила как ще се изграждат малките съоръжения, кой ще отговаря за тях, как ще се експлоатират. По думите му е необходимо и точно записване на правата и задълженията на всички, които ще участват по веригата производител-потребител.

Досега законът за ВЕИ е вече три пъти изменян, сега се готви четвърта поправка с намерения да се променят правилата по средата на мача, от което най-вероятно ще пострадат българските инвеститори, казва Орешков. Според него ситуацията в българската енергетика е такава, защото моделът който се следва през последните години не съответства на разбирането за устойчиво съществуване.

Енергийната осигуреност и независимост е условие за устойчивото поведение на икономическите ни субекти. Тази констатация е валидна не само за нас, тя е приложима за целия свят. Затова трябва да намерим баланс, необходим ни да се съхраним, коментира експертът.

Последвайте канала на

5372 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.19 | 10:24

3
Скоро всичко ще мине на слънчева енергия.Американците са много напред.

2015.03.15 | 00:18

1
Пръждосвай се на там !
национал социалист

2015.03.19 | 10:24

2
определено това е решение,но хората които могат да си го позволят се броят на пръсти

Добави коментар

Водещи новини