Икономист: Кабинетът наивно отказа танкерите с втечнен газ, а руски газ не дойде

БНТ
share

Приближава зимата и конкуренцията за закупуване на газ се засилва. Колкото по-рано се купи втечнен газ, толкова по-добре. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ икономистът Георги Ангелов.

Въпросът не е толкова за количествата, колкото за цената. Положителното е, че от 1 октомври ще падне цената на при газ у нас, защото влиза газът от един танкер, който е на изгодна цена, и интерконекторът  ще бъде пуснат.  Вижда се, че когато се действа проактивно, могат да бъдат постигнати резултати, заяви Ангелов.

Имаше едно наивно очакване, че идва едно ново правителство, открива сметка в рубли и газът идва, но газ не дойде. Наивно отказахме шестте танкера с втечнен газ и сега трябва да се действа бързо. Въпросът е и да се търси по-ниска от пазарната цена на резервирания капацитет на терминала за газ в Александруполис, където сме съсобственик. Не е достатъчно само да обявим търг, а да търсим изгодна цена, посочи икономистът.

Искове за милиарди срещу Газпром, България се ослушва, а министър се пита защо ги „прикачат като руско правителство“

Той коментира и енергийния план на Европейската комисия за справяне с кризата.

В България първи възприехме принципа на разпределение на свръхпечалбата на държавните енергийни дружества, която след това беше възприета от всички европейски страни. Тези мерки обаче са твърде щедри – дават се и на тези, които нямат нужда. Мерките трябва да се фокусират само върху тези, които имат нужда, само върху тези, които наистина са пострадали от кризата, а не да компенсираме и тези, които са спечелил о т нея, каза още Георги Ангелов.

Водещи новини

Още новини