Хлябът в ЕС е поскъпнал средно с 18%, а в България - с почти 30. Основният мотив за драстичния ръст в цената е войната в Украйна, сочи проучване на Евростат.
Собственикът на хлебопекарна в Пловдив Нестор Куцев споделя, че поскъпването на хляба действително е с между 20 и 30%.
"Най-много се повиши цената на слънчогледовото масло. Тази на брашното се запази след отмяната на ДДС ставката. Тарифите на тока и горивата също сериозно влияят на крайната цена", посочи той. И допълни, че ръстът в цената на хляба се дължи на поскъпването на основните суровини.
"Компенсациите помагат, но не са достатъчни. Субсидиите не се отпускат своевременно, така че да покрият разликата в цената. Ако ДДС бъде върнат, цената на хляба ще скочи с още 20% от сегашната", смята Куцев.