Рибарски (ПП) разкри кога ще дойдат евтините цени на газа

Кадър - бТВ
share

Евтини цени на газа ще дойдат от довършване на връзката с Азербайджан. Там са в пъти по-ниски цените. Виждаме, че и Германия не разчита на варианти как може да се разчита на „Газпром“. Това заяви в ефира на бТВ Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“.

„Не ни се налага да пестим електроенергия, защото добиваме енергия за основна част от потреблението си от въглищни централи и от АЕЦ. Цените по договора (б.р. с Азербайджан) са значително по-ниски. Те, като бъдат добавени към микса в пълния обем от 1 млрд. кубични метра годишно, ще дадат значително намаляване на цената в микса, който успява да генерира „Булгаргаз“. Това ще бъде отчетено и в решенията, които предстои да вземе КЕВР“, добави той.

Живодар Терзиев (председател на БПГА): Таван на горивата е безсмислен

Рибарски допълни, че очаква азерския газ да дойде още през септември.

„Както обявиха и от фирмата изпълнител на интерконектора, те очакват да са готови в първите седмици на септември. Обявяването за приоритет и на интерконектора (б.р. от президента) и реалните стъпки не ни навеждат на мисълта, че това наистина е приоритет. За нас този проект беше основен, всяка седмица бяха провеждани разговори в тази връзка. Напредъкът се вижда, той е реален“, каза още той.

„За нас този проект е завършен. Чисто документално трябва да бъдат извършени последните дейности по издаване на акт 15 и акт 16. Проектната компания също има издаден лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа от КЕВР“, добави Рибарски.

Водещи новини

Още новини