ДДС за заведенията да остане на вече приетите по-ниски ставки и след изтичане на календарната година, а дори мярката да стане постоянна иска бизнесът от политиците, съобщиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
В момента ДДС за кетъринг и хотелско настаняване в ЕС е намалено до ставки от порядъка на 4-5 на сто, посочват от Асоциацията.
Намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.
Мярката е от изключително значение за сектора, тъй като последиците от пандемията не могат да изчезнат с магическа пръчка, още повече, че проблемите допълнително се задълбочават от военните действия в Украйна, посочи председателят на БХРА Георги Щерев. Той подчерта, че туристическият сезон е изключително труден, а браншът отчита спад въпреки оптимистичните резултати, които се очакваха преди започване на войната в Украйна.