Шистовият газ може да понижи цените

интернет
share

Евентуалният добив на шистов газ в България ще доведе до понижаване на цените на синьото гориво у нас. “Надявам се до 5 години да имаме обнадеждаващи резултати”, каза енергийният експерт Христо Казанджиев.

По негови изчисления националният добив на около 1 млрд. куб. м газ от конвенционалното находище в Галата е понижило средната цена на горивото в страната ни с 8 %.

Учени от Геологическия институт на БАН приветстваха в петък решението на кабинета да позволи на американската компания “Шеврон” да търси шистов газ в Североизточна България край Нови пазар.

Конвенционалните находища на природен газ представляват шуплести скали, а шистовите “капани” са в песъчливо-глинести пластове, поясни Казанджиев. В САЩ има сравнително плитки находища на дълбочина около 500 м. Затова при сондажи там е имало екологични проблеми - ставало е напукване на горележащи или долулежащи водоносни хоризонти. За разлика от САЩ у нас в Добруджа шистовите скали са на по-голяма дълбочина - между 2000 и 3000 метра.

“Имаме само една тръба за внос на газ - от Русия. Затова плащаме по-скъпо от други потребители в ЕС”, каза Казанджиев. Той отхвърли слуховете, че при проучванията и добива на шистов газ се предизвикват микроземетресения.

Водещи новини

Още новини