Шефът на БАИ с първи коментар на проверката за „златните паспорти“

Булфото
share

Твърдо заявявам, че към настоящия момент няма компетентни органи, които да са влизали в сградата на Българската агенция за инвестиции (БАИ). От вчера сме получили необходимите искания от компетентни органи. Колегите подготвят документите. Информация и достъп ще бъдат предоставени. Кабинетът на директора на БАИ е твърде малък, за да побра каквито и да е документи. Те са в сградата. Колегите ги подготвят. Това заяви директорът на БАИ Стамен Янев.

Той обясни, че не е в компетентностите на БАИ да издава визи или да предоставя адреси, средства, или да контролира лицензирани финансови институции, които издават документи.

„По никакъв начин няма и отношения във връзка с крайния акт „златен паспорт“, подчерта той.

Служители от Българската агенция за инвестиции са замесени в престъпната схема за "златните паспорти"

Стамен Янев заяви, че не е притеснен от образуваното от Спецппрокуратирата досъдебно производство по темата. Той обърна внимание, че БАИ спазва закона такъв, какъвто е.

„Това дали да има такава процедура, или не, е политическо решение. Такъв тип програма има още от 1999 г. 2013 г. на БАИ е дадена възможност да отговаря за това нещо чрез промяна на закона. С изненада наскоро научих, че уважаемия народен представител Хамид Хамид е от яростните защитници на тази промяна през 2013 г.", каза шефът на БАИ.

Янев не коментира дали смята случващото се за персонална атака към него или Агенцията.

Водещи новини

Още новини