Хотелиери и ресторантьори искат да бъдат подобаващо компенсирани

Нова телевизия
share

Исканията на хотелиерите и собствениците на заведения са реалистични. Имахме цели месеци без работа. Не можем да покрием дори разходите си. Спирането от дейност е сложен процес, който трупа разходи. Това заяви пред Нова телевизия Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

"Не делим засегнатите сектори - хотелиери, собственици на заведения, туроператори - всички сме едно", каза още той.

Собствениците на заведения поискаха оставката на министър Ангелов

Припомняме, че вчера от БХРА поискага компенсациите за персонала да бъдат увеличени от февруари на 100% от възнаграждението, на което са осигурявани по трудов договор. Компенсациите за бизнеса да са в размер на 30 на сто от оборота на засегнатия бизнес. Помощите да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано и приемливи условия при кандидатстване за обезщетения и опростен начин на изплащането им. От БХРА поискаха и удължаване на срока за кандидатстване по мярката, осигуряваща 20% от оборота на засегнатия бизнес до 15.02.2021. 

БХРА: Силни сме, когато сме заедно

"Ние продължаваме да бъдем набедени за "жертвен агнец" и да сме обвинявани в пръскане на зараза", разкри Атанас Димитров. 

"Поставяме хората на първо място, но бизнесът трябва да бъде подобаващо компенсиран. Като организация сме отговорни - ако се прилага мярка, то трябва да е за всички", допълни зам.-председателят на БХРА. 

От заведенията скачат на протест на 27.01, но се искат партии около тях

"Не може хората да чакат от ноември до днес тези 24 лева издръжка на ден", категоричен бе Димитров. 

"30% от заведенията изобщо няма да отворят. Животът се промени, очакваме и ваксините да помогнат", завърши Атанас Димитров. 

Водещи новини

Още новини