Лъчезар Борисов с дръзка прогноза: За година ще възстановим 90% от загубите в пандемията

Булфото (архив)
share

Изхождайки от всички противоепидемични мерки, предприети от правителството, ефектът от тях се вижда на макроикономически план. Потреблението расте дори по време на криза, те. един от най-важните фактори като потреблението е на много силен план и ще се окаже, че България по линия на потреблението ще бъде сред лидери в ЕС, както и по поддържане на макроикономическа стабилност по отношение на БВП-то. По отношение на дефицита също ще бъдем в пъти по-добре, така че България по много макроикономически данни ще бъде сред лидерите в ЕС. Това сподели в студиото на Лице в лице по bTV министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

,,България проведе много балансирана политика. Мога да кажа, че България имаше една от най-либералните режими по отношение на противоепидемичните мерки, а от друга страна започнахме своята интервенция по линия на икономическите и социални мерки, поради което българският бизнес работи, както и българската икономика. Първите данни от финансовото министерство показват, че имаме с 1,5% ръст на номиналните приходи в бюджета, които идват от работата на бизнеса. Това се получи, защото дадохме свобода на бизнеса, търговията не беше затоврена, освен моловете. Като цяло икономиката не беше затворена, както се случи с други държави. Ако нямаше пандемия, щяхме да приключим годината с нулев дефицит, който в момента е около 3,6 млрд.'', разясни министър Борисов и допълни, че България е взела най-добрите мерки от гледна точка на време и реакция.

Приходите щяха да бъдат с пет процента по-високи, ако я нямаше тази криза, но на база на прогнозирания бюджет постигнахме ниво на приходи, което се оказа дори по-добро от очакваното. Разбира се, бизнесът и хората винаги ще очакват повече, каквото и да направим, посочи икономическият министър.

По отношение на ресторантьорския бранш Лъчезар Борисов сподели, че от понеделник започва разплащането на финансова помощ в размер на 115 млн. лева за всички сектори, котио са били принудени да спрат своята дейност заради заповедта на здравния министър.

Лъчезар Борисов: Дали сме 1,250 млрд. лв. на бизнеса

Става дума за фитнеси, частни училища и детски градини, ресторанти... на практика всички, които са били принудени да спрат своята работа заради заповедта на здравния министър, уточни той.

По думите му благодарение на мерките 60/40 и 80/20 са били запазени над 240 000 работни места.

Относно чуждите инвестиции министър Борисов коментира, че въпреки пандемията 2020 г. e била една рекордна година за чуждестранните инвестиции, като Министерството на икономиката е сертифицирало проекти за един милиард лева, свързани с насърчаването на инвестициите, в резултат на които у нас са били открити над 4500 нови работни места.

Борисов събра министрите, обсъдиха антикризисните мерки

Министърът цитира данни на БНБ за 2020 г., според които чуждите инвестиции у нас са възлизали на около 850 млн. евро.

Прогнозите сочат, че инвестициите ще бъдат важно перо в изграждането на БВП-то и това ще покрие загубите от кризисния период. Дори смятам, че ще успеем да възстановим 90% от загубеното за една година – това показват и данните н БНБ и Министерството на финансите.

По отношение на Българската банка за развитие Лъчезар Борисов обяви, че били подпомогнати над 27 000 души с безлихвен кредит.

Водещи новини

Още новини