Благодарност към премиера Бойко Борисов изказаха от ресторантьорския и хотелиерския бранш. Причината – ДДС за заведенията става 9%. Досега той беше 20%. Това решение бе взето заради кризата с коронавируса, която удари туризма и ресторантите.
Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, коментира пред Нова телевизия, че към момента браншът работи на загуба. По думите му дори пълните отскоро заведения не носят печалба.
Благодарим на премиера и на ВМРО, които внесоха този законопроект. Нашите искания бяха за 5%. Постигнахме 9%, което е доста по-добре, отколкото беше, заяви Коларов.
Той обясни, че в кризата цените на продуктите са се вдигнали с 20-30%. Това създава трудности за желанието на собствениците да увеличат заплащането на персонала.
Относно мярката 60/40 Коларов каза, че бизнесът работи със закъснение и трябва да отпадне задължението да нямаш данъчни задължения през 2020 г.
Атанас Димитров, зам.-председател на българската хотелиерска и рестораньорска асоциация, също благодари на премиера и на ВМРО, които са направили предложението факт.
По неговите думи трябва да се има предвид, че в ресторантите работят около 10 души за изкарването на оборот от порядъка на 1000 лв. Димитров каза още, че това е специфичен бизнес, за разлика, например, от аптеката, където същият оборот се вади от 2-3-ма служители.
„Оценяваме жеста и се надяваме да заслужим доверието. Нашият бизнес от икономическа гледна точка е много различен“, каза Димитров.
По думите му в държави, в които се разчита много на туризма, отдавна има такава подкрепа за бизнеса с по-ниско ДДС. Димитров даде пример с Гърция, Италия, Франция.