Делян Добрев: Ще отменим забраната за добив на конвенционален газ

Булфото
share

Преговорите в Москва не бяха лесни, но не бяха и толкова трудни, колкото очаквах. Резултатите в крайна сметка бяха много добри за България.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той призна, че първата му седмица като министър е била много трудна заради казусите “Горубсо-Мадан" и "Белене". "На разговорите с руския вицепремиер Игор Сечин въобще не стана въпрос за неустойки. Владимир Путин и Бойко Борисов са се разбрали да не се стига до съдилища и за нас двамата остана да уточним детайлите по отказа ни от проекта. До края на месец април ще се направят всички сметки по проекта и ще покрием разходите, които е направила руската страна дотук. Ще има Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и отсега започваме да работим за това. Има техническа възможност това да бъде почти готовият реактор за АЕЦ "Белене", което обаче ще отнеме време", каза още Делян Добрев.

Той отрече твърденията на левицата, че след години ще се наложи да внасяме електроенергия от Турция. Икономическият министър уточни, че страната ни разполага с достатъчни мощности, които да покрият вътрешното потребление. "Ние сме една от страните, които пилеят електроенергия, затова енергийната ефективност трябва да се превърне в приоритет за нас", добави той.

Министърът на икономиката каза, че в доклада на консултанта HSBC няма категорично становище дали проектът "Белене" е щял да бъде печеливш, а там се разигравали различни сценарии с много условности. "Никой нямаше изгода от отлагането на решението за "Белене", от това всички бяха губещи", категоричен бе Делян Добрев.

Той заяви, че очаква тази седмица парламентът да разреши добива на конвенционален газ в България. "Ако специалистите и еколозите ни убедят, че добивът и на шистов газ е безопасен, не виждам защо мораториумът трябва да остане. В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", посочи икономическият министър.

Той уточни, че договорената отстъпка в Москва е 11% е средно за всички количества природен газ, които получаваме от Русия. "Ще купуваме газ на цена под 500 долара. Това не ни обвързва с нищо, ние така или иначе искахме да ускорим проекта "Южен поток", заяви още Делян Добрев.

Водещи новини

Още новини