Финансист: България извън Еврозоната означава България извън ЕС

Кадър - Нова телевизия
share

Правителството се държеше на стабилна позиция за приемането ни в Еврозоната. Даването на заден по темата е негативен сигнал за всички инвеститори, които искат да дойдат у нас. Това заяви финансистът Никола Янков в  предаването на "Плюс/Минус" по Нова телевизия по повод влизането на България в чакалнята на Еврозоната.

"Надявам се много Борисов да се закача с медиите и правителството да не е взело подобно решение. България извън Еврозоната означава България извън ЕС. Трябва да направим своя икономически и геополитически избор. Или трябва да сме част от тази общност наречена Европа, или Турция и Русия ще са ни алтернатива, но лъвът не е приятел на мишката и не трябва да си го причиняваме точно това", заяви още той.

Ева Майдел: България ще приеме еврото

По думите му има целенасочено внушение, което се повтаря като някаква мантра, за да се разколебае обществото чрез това, че ще се повиши инфлацията. "Литва, Латвия и Естония са сред държавите, в които има спад в инфлацията и няма увеличение в цените, защото се сравняват ябълки с ябълки, а не ябълки с круши", каза още той. "Конкуренцията ще продължи да действа", заяви финансистът.

Според него ние имаме фиксинг към еврото и независимо дали го харесваме или не - левът е обвързан с него.

Попитан за 10 млрд. лева, които ще бъдат освободени от Валутния борд, той заяви, че те не са свободни, а са собственост на държавата и гарантират българският лев, който е в обръщение. "Те няма да повишат пенсиите, няма да се дадат за строителство, те ще си останат собственост на държавата и това е", категоричен е Янков.

 

Водещи новини

Още новини