Мирослав Найденов: Трябва ни национална експортна стратегия (видео)

share

След среща между Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, председателят на конфедерацията Огнян Донев каза, че се надява на подобряване на диалога с държавата чрез новосъздадения аграрен комитет и българска експортна асоциация към работодателската организация.

Земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че селскостопанската политика трябва да бъде изведена като един от приоритетите в икономиката. "Това, разбира се, трябва да бъде съгласувано с Общата селскостопанска политика на ЕС. Трябва да работим за създаване на Национална експортна стратегия на България. Имаме самочувствието, че произвеждаме качествени неща, но това трябва да се изведе в национална стратегия", посочи Найденов и уточни, че ще отправи предложението към президента Росен Плевнелиев. Огнян Донев подкрепи идеята за създаване на такава стратегия и каза, че ще помагат при изработването й, доколкото това е в компетенциите на конфедерацията.

Министърът на земеделието каза, че в Общата селскостопанска политика на ЕС зърнопроизводството е изведено като приоритет, което води до неравнопоставеност в разпределянето на средствата за земеделие. Според него това трябва да бъде променено. Той подчерта, че ще бъдат предложени мерки за реформа в хидромелиоративната система на България, което ще спомогне за развитие на земеделието. "Не трябва да допускаме да се случи приказката "Вода газим, жадни ходим". На бизнеса са нужни аграрни специалисти, а някои от аграрните университети произвеждат примерно юристи, каквито в държавата - бол", каза още Мирослав Найденов.

Земеделският министър съобщи, че на срещата не са били обсъжданите повишаващите се цени на хранителните стоки, но по думите му, правителството прави всичко възможно, за да се пресече спекулата.

Водещи новини

Още новини