Потушиха пожара в цеха за тротил в завод „Дунарит“ в Русе

share

Голям пожар бе възникнал във военния завод "Дунарит" в Русе. Запалил се бе цехът за тротил. Това наложи евакуацията на работниците, които са на смяна. Изпратени са екипи на пожарната и Спешна помощ. Пожарът в цех за тротил вече е потушен.

Сигнал за пожара е бил изпратен около 11:15 часа. Съобщено е, че той е възниклнал в един от цеховете за производство на взривни вещества. Незабавно са предприети мерки. Всички спасителни сили са на място, каза по телефона за Novini.bg кметът на Русе Пламен Стоилов. "Ситуацията е овладяна. Заради инцидента е задействан специален протокол. Вдигнати са два дрона, заети от русенския университет. Извършва се оглед. В близките населени места - Николово и Мартен са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да не се получат наранявания при евентуална взривна вълна", заяви Стоилов.

"Взети са абсолютно всички мерки, всички хора за изведени на безопасно разстояние. Службите за пожарна безопасност са на място. В такива случаи пожарната влиза, когато пожарът затихне сам, тъй като има опасност от взривяване", коментира собственикът на завода Емилиян Гебрев. "В момента никой не може да каже откъде е започнал пожарът", добави той.

"Благодаря за бързата реакция и професионализма на екипите от пожарната служба, спешната помощ, органите на реда и ръководството на завода! Изказвам признателност и към Явор Мичев и Георги Христов, които подпомогнаха операцията и направиха възможно проследяването и контролирането на пожара от въздух с дронове", написа във Фейсбук русенският градоначалник.

Няма данни за експлозия, посочва директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" комисар Николай Николов. Той потвърди, че пожар в цеха има.

 

 


 

Водещи новини

Още новини