АЕЦ "Козлодуй" е в отлично финансово състояние

Фейсбук
share

АЕЦ "Козлодуй" е в отлично финансово състояние, заяви Теменужка Петкова пред журналисти при инсекцията на ремонта на Пети енергоблок.

Преди това тя разговаря с изпълнителния директор Наско Михов и с ръководния екип на централата.

Петкова отчете, че печалбата на АЕЦ към настоящия момент е 167 милиона лева, а по банковите й сметки има над 360 милиона лева. Това е много повече в сравнение със същия период на 2018 година.

Министърът каза, че е уверена в успешното изпълнение на проектите на АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на двата енергоблока с цел удължаване на тяхната експлоатация до 60 години и увеличаване на производствения им капацитет до 104 на сто.

Теменужка Петкова припомни, че тези проекти на Пети блок са завършени и е получен лиценз за 10-годишна експлоатация. Сега се изпълняват необходимите дейности на Шести блок и работите са в график. Тя сподели, че това е приоритет за българската енергетика.

Изпълнението на проектите за удължаване срока на експлоатация на двата 1000-мегаватови енергоблока на АЕЦ "Козлодуй" ще дадат сигурност и гаранция на българските граждани и на българския бизнес, че ще ползват чиста енергия на достъпни цени, подчерта министърът на енергетиката.

Водещи новини

Още новини