Емил Караниколов: За да спрем изтичането на мозъци, трябва да инвестираме в образованието

Снимка: Канал 3
share

Не мога да се съглася с колегите от БСП, че България е на дъното на инвестициите. Всъщност икономическият ръст в България е над средния за ЕС. Безработицата също намалява, като очакваме скоро да е под 4%. Това обяви в предаването "Беновска пита" по Канал 3 министърът на икономиката Емил Караниколов.

,,Да, обективен факт е, че изтичането на мозъци продължава, така че в това отношение имаме много работа за вършене. В тази връзка ние трябва да инвестираме в образованието, то трябва да бъде приоритет. Това е задължение на правителството, докато министерството на икономиката и министерството на образованието създаваме необходимата среда'', обясни министър Караниколов.

По думите му дуалната форма на обучение е изключително важна.

,,Дуалната форма позволява един ученик освен да учи, да има възможността да влиза и в производствената база, за да може да излезе със занаят. Това би било инвестиция в образованието. С придобитите занаят и умения ще можеш да си позволиш да имаш един среден за Европа доход'', посочи той и прогнозира, че след тази година икономическият растеж на страната ще бъде над 3%.

,,България е член на ЕС и НАТО. За да мине такъв проект като "Турски поток", ние трябва да се съобразим с европейските ценности. Правилата трябва да се спазват, трябва да имаме съгласието на нашите европейски партньори'', отговори министърът на въпрос за участието на страната ни в "Турски поток".

,,Очакваме всеки момент от Комисията за защита на конкуренцията да излязат със секторен анализ по отношение на пазара на горивата и всички ние да се запознаем много сериозно с него. В крайна сметка знаем, че няма закон, от който всеки да е доволен, но той трябва да създава най-малкото конкурентна свобода'', допълни Караниколов, визирайки последните новини около Закона за горивата.

,,Сигурен съм, че Саудитска Арабия гледа много сериозно на България като място за инвестиции, тъй като нашата страна е и стълб на сигурността в региона и също така би могла да послужи като трамплин към целия ЕС'', завърши министърът на икономиката.

Водещи новини

Още новини