Емил Караниколов: Сделка за ЧЕЗ все още няма. От БСП вкарват малко повече напрежение

share

Сделка за ЧЕЗ към този момент няма. От БСП вкарват малко повече напрежение по тази тема. Държавата следи всичко и ще защити правата и интересите на 3 млн. граждани, които получават електроенергия от ЧЕЗ.

Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на икономиката Емил Караниколов. "Службите ще кажат с какви средства се финансира тази сделка. Вече заседава и комисия в парламента, която също ще разкрие всички факти. Държавата няма право да се бърка в свободното движение на пари в ЕС, но си има ясни правила и закони, ако се докаже, че тези пари са мръсни. По тези закони може да се развалят сделки, но за това трябва да има плащане. Службите не могат да се намесят - преди да има плащане по тази сделка. Държавата може да влезе в тази сделка, ако продавачът има желание да продаде активи на България. Всичко е въпрос на анализ, но мисля, че влизането на държавата в ЕРП-то, няма да намали цената на тока. Всичко е въпрос на анализи. Ако държавата влезе в тази сделка, ще стане много деликатно положението. Не искам да коментирам тази тема и не мога да отговарям с "да" и "не" дали България трябва да се включи в сделката. Не съм присъствал на срещата между нашия премиер и чешкия, за да кажа дали е обсъждана тази сделка. Аз мисля че двама премиери има и за какво друго да си говорят", категоричен беше Караниколов.

"В страната има печелишви язовири. Общините печелят от тях и ги поддържат много добре. Защитата на населението е най-важното нещо. Държавата има пари и ще осигури тази защита. Това е приоритет на правителството. Защитата на населението няма цена и не искам да говоря за цифри. В момента има 131 опасни язовири. Не трябва да плашим хората. Нека не казваме кой е виновен, кой носи отговорност. Оттук нататък държавата поема контрол", обяви икономическият министър.

Водещи новини

Още новини