Емил Караниколов: Има засилен инвестиционен интерес към индустриални терени в Русе

  • 30 март 2018 13:39

  • 1318
  • 0
Емил Караниколов: Има засилен инвестиционен интерес към индустриални терени в Русе
© Булфото (архив)

Министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в каза по време на парламентарния контрол, че само за последните няколко месеца пет сериозни чуждестранни компании са направили инвестиционни запитвания чрез Българската агенция за инвестиции, министерството и Националната компания "Индустриални зони" за индустриални терени в Русе и областта за изграждане на производствени предприятия. Три от тях са германски - от автомобилната, опаковъчната и печатарската индустрии и от производството на асансьори и ескалатори.

Четвърта компания е от Кипър и е от хранителната индустрия. Последното инвестиционно запитване за Русе е от началото на март от българското представителство на шведска автомобилна компания. Ръководството на зоната е предложило конкретни терени на инвеститорите.

Сега в голяма част от територията на зоната не се извършват дейности, свързани с внос и износ на стоки и предоставяне на услуги от и за чужбина, каза министърът. Затова, с разпореждане на Министерски съвет, статут на зоната се променя за терените, които към момента не се използват, напомни министърът. Имотите в активите на зоната са 141,7 декара и те запазват статута си на свободна зона, за останалите имоти - собственост на зоната, този статут отпада. С извеждането на терени от границата на зоната се цели привличане на инвестиции в града, отбеляза министърът. Той заяви, че Министерството на икономиката ще изисква от ръководството на зоната да сключва сделки само със сертифицирани инвеститори, което означа терени да се продават, след като съответната компания е поела ангажимент към държавата за инвестиции и нови работни места.

Министърът отбеляза, че зоната има нереализиран потенциал. В момента повечето от инвеститорите, които искат да дойдат в България с цел прогнозиране на бъдещите си инвестиции, искат за купят терени, допълни той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини