Добивът на полезни изкопаеми у нас с рекордно повишение

Gettyimages (архив)
share

Общият добив на полезни изкопаеми у нас през 2015 година достига 112,54 млн. тона, което е повишение с 12 на сто /или с 13,54 млн. тона/ спрямо предходната година и е рекорд в историята на минното дело в България.

Това отчете председателят на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков по време на отбелязването на Деня на миньора в "София хотел Балкан". Повишение в добива има в почти всички подотрасли с изключение на "Добив на течни горива", като спадът при него е сериозен. Намаление с 11,4 на сто има и в подотрасъл "Добив на скално-облицовъчни материали". Сериозно увеличение се наблюдава при подотраслите "Добив на индустриални материали" - 24 на сто, "Добив на инертни и строителни материали" - 17 на сто, както и в "Добив на твърди горива" - 13 на сто и "Добив на метални полезни изкопаеми" - 4 на сто.

Според годишния доклад на камарата радващо е увеличението при неметалните полезни изкопаеми, което намеква за съвземане на други отрасли на икономиката, като строителството например. Възможно е и това да означава намаляване на дела на незаконния добив.
Разпределението на добива на полезни изкопаеми от 2010 до 2015 г. има трайни тенденции: твърдите горива и металните полезни изкопаеми са с относително постоянно увеличение на производството и са с най-голям дял в добива на полезни изкопаеми. До тях се доближава добивът на строителни материали, като относителният му дял вече надминава 25 на сто. Добивът на индустриални материали е с дял около 10 на сто от 2010 г. насам, като тази година има ръст от 24 на сто на годишна база и достига 11 на сто относителен дял.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза важността на отрасъла за българската икономика, тъй като е в основата на редица други отрасли. Тя посочи, че в отрасъла работят близо 24 хиляди души със сериозен принос към БВП на страната. По думите й това е секторът, в който производителността на труда е много по-висока спрямо останалите отрасли в индустрията, а това се дължи на факта, че не се инвестира само в техника, а и в човешкия потенциал. Ако 2015 е рекордна по отношение на добива, според Теменужка Петкова, 2016 ще бъде рекордна по друг показател - до 30 юли приходите от концесионна дейност са 125 милиона лева, като за сравнение за цялата минала година са били 74 милиона лева.

Социалният министър Зорница Русинова отбеляза, че извън заетите над 24 хиляди души в отрасъла, има още 120 хиляди в свързани производства. Според нея освен показателя производителност са важни и други, като увеличението на работните заплати в сектора и подобряването на условията на труд. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че синдикатът настоява за 10-процентно увеличение на средната работна заплата, защото въпреки че има увеличение, то не е достатъчно.

Водещи новини

Още новини