Лукарски: Надявам се да не се стига до продължителни протести и затваряне на тютюневи мощности

Булфото
share

Надявам се да не се стига до по-продължителни протести и затваряне на производствени мощности, коментира пред журналисти в парламента министърът на икономиката Божидар Лукарски по повод протести на тютюнопроизводители и тютюноработници в защита на "Булгартабак".

Днес има среща между протестиращите, асоциации на тютюнопроизводителите и "Булгартабак", там ще бъдат обсъдени всякакви проблеми, посочи Лукарски. Всеки един протест би следвало да ни притеснява, надявам се да не се стига до затваряне на производствени мощности и на фабрики, добави министърът.

Вчера тютюнопроизводители излязоха на протест с плакати в защита на "Булгартабак" и персонални нападки срещу председателя на ДСБ Радан Кънев. По този повод Божидар Лукарски каза, че не може да коментира обвиненията към Реформаторския блок. Той отбеляза, че протестите не се отнасят до промени в законодателството.

Министърът на икономиката посочи, че сега парламентът гласува промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които нямат нищо общо с исканията в момента на тютюневите работници и тютюнопроизводителите, а се транспонират европейски директиви. Той отбеляза, че това, което досега са направили България и ЕС, е свързано с даването на помощ на тютюнопроизводители, включително за замяната на този вид поминък с алтернативен, предаде БТА.

Попитан какви ще са загубите за българската икономика от спирането на износа на "Булгартабак" за Близкия изток, министър Лукарски каза, че не са правени такива изчисления и за тези данни трябва да се пита дружеството.

На въпрос кой е реалният собственик на "Булгартабак", той отговори, че не се е интересувал и това не е било предмет на изследване на Министерството на икономиката.

Лидерът на БСП Михаил Миков също каза пред журналисти, че не се е интересувал кой е реалният собственик на тютюневата фабрика. "Този въпрос трябва да го зададете на Борисов - той приватизира "Булгартабак", добави той.

Водещи новини

Още новини