10 бона глоба за лютеница с тикви и нишесте

share

Лютеницата, произведена по стандарт, няма да съдържа тикви и консерванти, но за сметка на това техническите изисквания позволяват влагането на царевично или картофено нишесте.

Това стана ясно, след като експерти от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и агенцията по храните представиха новите изисквания за производство. Първите бурканчета с вкусната манджа, направена по новите правила, ще бъдат пуснати в магазините в началото на 2012 година, обявиха производителите.

Досега имаше практика пиперковото пюре да се заменя с намачкана тиква, защото тя е по-евтина. След няколкомесечна работа експертите и производителите на тази традиционна българска храна определиха стандарт, според който продуктът се доближава максимално до вкуса на домашно произведената лютеница. Изискванията на браншовия стандарт посочват ясно, че в готовата храна може да има само печени пиперки или пюре, домати за преработка, патладжани, моркови, олио, картофи и нишесте. Манджата може да се овкусява със захар, сол, лук, чесън, целина, магданоз и други натурални подправки. Към всичко това стандартът разрешава да се добавят лимонена киселина или оцет и вода.

Има дадени ясни определения за два вида лютеница – фино смляна, където се виждат частици от подправките, докато при едросмляната трябва да са видими и парченца от вложените зеленчуци. Стандартът разрешава да се употребява и вносен зарзават уточни за „Монитор” председателят на съюза на преработвателите Костадин Ламбрев. Всеки производител, който иска да прави лютеница по стандарт, трябва да се регистрира в Агенцията по безопасност на храните, която ще прави контрола върху това производство, уточни още той. До 10 000 лв. е санкцията при нарушение на стандарта, макар той да е доброволен, предвижда Законът за храните. Одобрените консервни комбинати ще могат да използват специално лого върху етикетите си. Първите буркани със стандартизирания продукт ще се появят на пазара в началото на следващата година, уточниха още от съюза. Около 8 фирми, които са сред водещите производители у нас, вече са изявили желание да правят лютеница по строгите правила на отрасловата организация.

Освен у нас лютеницата намира много добър прием и в Европейския съюз, където е най-големият пазар за български консерви. Изнасяме също така за САЩ, Канада и Русия, уточни Ламбрев. Лютеницата е традиционен български продукт, който се прави в българските домакинства повече от 150 години. В момента българското производството е около 300 000 опаковки по 290 грама.

Водещи новини

Още новини