Лиляна Павлова: Имаме почти 3 млрд. лева за енегрийна ефективност (видео)

Булфото (архив)
share

Имаме почти 3 млрд. лева средства, насочени към енергийна ефективност на сградния фонд на територията на цялата страна, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на дискусионен форум "Общините през програмен период 2014-2020 г." в столичния хотел "Рамада".

Почти 800 млн. лева са по оперативната програма, управлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, един милиард лева са средствата по националната програма за енергийна ефективност, като при усвояване, в нея ще са налични още толкова. Тя отбеляза, че към общата сума могат да се добавят и средствата, предвидени за енергийна ефективност в останалите програми, като "Конкурентоспособност" - за търговските сгради.

Като национален отличник по саниране министър Павлова посочи кмета на Благоевград Атанас Камбитов и призова останалите кметове да го настигнат. В Благоевград има вече не само три готови сгради, но 120 са със сключени договори, каза регионалният министър. Тя подчерта, че от 1 януари проекти за енергийна ефективност могат да се подават във всички населени места и всички многофамилни жилищни сгради. Те могат да бъдат и по-малки, да са тухлени или друг вид строителство, като отпада ограничението да са само панелни и над 36 апартамента. По оперативната програма в ос 1 - за големите 39 града ресурсът е 455 млн. лева, като могат да се подават проекти за жилищни и публични сгради - административни, детски градини и училища. В ос 2 за 28 по-малки града средствата са 207 млн. лева.

В рамките на форума министърът призова общините за пълна мобилизация, бързо структуриране на междинните звена по места, които одобряват проектите и тяхната акредитация, както и своевременно подаване на проектите, което ще намали риска от неизпълнение и загуба на средства, ако се обжалват процедурите.

Водещи новини

Още новини