Условията на труд на българските работници се подобряват, отчетоха от ГИТ

share

Условията на труд на българските работници постепенно се подобряват. Това заяви в Девня директорът на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ Румяна Михайлова, цитирана от БТА.

Според нея работодателите вече спазват основните изисквания на законодателството. Над 90 на сто от фирмите изпълняват закона за безопасни условия на труд, посочи Михайлова.

Тя уточни, че най-рискови сектори остават строителството и добивната промишленост, но това е нормално заради спецификата на дейността. Строителният бранш обаче води и по наемане на работници без трудови договори, като това нарушение се среща често и в търговията, посочи още Михайлова.

Като цяло големите фирми в различните сектори спазват стандартите за безопасни условия на труд, допълни лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му проблеми имат по-малките фирми, които не разполагат с достатъчно ресурс, за да направят нужните инвестиции.

Димитров допълни, че в рамките на Европейския социален диалог е постигнато рамково споразумение да се обърне по-сериозно внимание върху борбата със стреса и насилието на работното място. Лидерът на КНСБ посочи, че синдикатът вече е направил предложение до Министерството на труда и социалната политика през 2016 г. това да стане водеща тема и в България.

Директорът на ГИТ и лидерът на КНСБ днес бяха в Девня, за да подпишат меморандум за сътрудничество по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с ръководството на "Солвей Соди" АД. Документа подкрепиха още президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Меморандумът бе приет в рамките на Деня на безопасността, проведен в предприятието. Изпълнителният директор на фирмата Спирос Номикос посочи, че безопасността е неразделна част от културата на цялата група "Солвей", а към изпълнението на различните инициативи са привлечени всички дъщерни фирми на дружеството в Девня.

Водещи новини

Още новини