Ще има рязък спад на цените на тока след либерализирането на пазара, обяви Петкова

share

Ще има рязък спад на цените на тока след либерализирането на пазара. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ енергийният министър Теменужка Петкова, като уточни, че тенденцията може да бъде както низходяща, така и възходяща и тя не може да я гарантира.

Не мога да поема ангажимент да кажа каква ще бъде цената на тока след 1 януари 2016, а и няма кой да поеме този ангажимент, уточни все пак тя.

Пълната либерализация на електроенергийния пазар е приоритет на българското правителство. След 1 януари 2016 цената на тока ще се определя от търсенето и предлагането. Цената ще се определя единствено и само от пазара. КЕВР ще имат съвсем друго задължение, изтъкна министърката.

Това е една изключително сериозна крачка напред в българската енергетика. България е една от последните страни в ЕС, които не сме предприели тази стъпка. Трябва да почерпим от чуждия опит. НЕК има сили в себе си, отбеляза министър Петкова.

Българските граждани не бива да се притесняват от това, което предстои. Няма нито един по-обективен критерий от пазара, увери тя.

Помолена да коментира дали в държавните управления могат да влязат хора от частния бизнес, Петкова каза: „Бизнесът е добре дошъл в бордовете на енергетиката, но трябва да отговаря на изискванията“ и подчерта, че „който смята да краде от българската енергетика, няма място в нея“.

Водещи новини

Още новини