Петкова: Опитахме да върнем блокираните в КТБ пари на енергийните дружества

share

Ще се направи всичко, което законодателството позволява, за да се върнат част от блокираните в КТБ над 150 млн. лв. на държавните енергийни дружества. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова призна, че вероятността това да се случи е малка. „Безспорно блокираните средства ще се отразят негативно на енергетиката. Финансовите проблеми са сред най-големите трудности в този сектор. Дефицитът в Националната електрическа компания е 3,7 млрд., като 2,3 млрд. от тях в резултат на т. нар. големи инвестиционни проекти АЕЦ "Белене" и Цанков камък, предаде Дарик.

Тя посочи, че останалата част от дефицита е в резултат на регулаторната политика - НЕК изкупува енергията на високи цени и продава по- евтино. "Няма такъв търговски субект, който да може да съществува при такава ситуация", обясни енергийният министър във Велико Търново.

Тя припомни, че в момента текат проверки на ЕРП- тата за готовността им за студените месеци.

Енергийният министър информира, че резултатът от проверката ще стане ясен в края на септември, когато ще бъде изготвен и представен доклад. В него ще бъдат посочени рисковите области, ще се набележат и необходими мерки. Тя подчерта, че една от поуките от миналата зима е необходимостта от промени.

Водещи новини

Още новини