Кабинетът предлага минималната заплата да е до 55% от средната

Булфото
share

Минималната заплата да е между 35 и 55 на сто от средната за страната и да се определя на базата на няколко обективни показателя. Това предвижда проект на Министерския съвет, който в момента работна група към социалното министерство обсъжда с бизнеса и синдикатите, пише в. Сега.

Критериите, от които ще зависи минималното възнаграждение, са размерът на средната заплата за страната за последното тримесечие, линията на бедност, индексът на потребителските цени за съответната година спрямо предходната според заложеното в бюджетната прогноза.

По данни на НСИ за третото тримесечие на тази година средната заплата е 882 лв., което означава, че минималната трябва да е до 441 лв. според предлаганата методика. Плановете на кабинета са минималното възнаграждение да стане 420 лв. от 1 януари. Нетният размер обаче - след приспадането на осигуровките и данъците - не трябва да е под прага на бедност. С увеличаването на минималната заплата на 380 лв. от 1 юли нетният й размер стана 298 лв. и за първи път изпревари линията на бедност с 12 лв.

Водещи новини

Още новини