С 5,4 млн. лева променят облика на стария градски център на Русе

share

Строителните дейности по благоустрояването на стария градски център на Русе приключиха. Предстои да се оформи документацията, да се получи становище от Министерството на културата и да се приеме обекта, като официалното откриване ще се състои в началото на юли, съобщи заместник-кметът на града Димитър Наков, цитиран от БТА.

Той обясни, че този проект, на стойност 5,4 млн. лева, е променил коренно облика на центъра на Русе и се възприема много положително от гражданите и туристите. Изградени са два сухи фонтана с художествено осветление на площадите "Хан Кубрат" и "Елиас Канети", както и система за озвучаване.

Извършена е пълна рехабилитация на водното съоръжение, намиращо се пред сградата на Регионалния исторически музей. На площад "Елиас Канети" ще бъде поставен паметник на родения в Русе световноизвестен писател-нобелист, а на площад "Хан Кубрат" през следващата седмица ще бъде монтирана фигура на уличен музикант.

Изградена е нова настилка по централната пешеходна улица "Александровска" - от площад "Свобода" до площад "Батенберг". Градинките на площад "Батенберг" са изцяло обновени с нова растителност, която се поддържа с автоматична поливна система.

Монтирано е и художествено осветление. От три месеца работи и системата за видеонаблюдение, като 25 камери следят за евентуални вандалски прояви. Наков обясни, че дефекти, които са се появили на места, ще бъдат отстранени от фирмата-изпълнител.

Той каза още, че на 12 недобросъвестни собственици на сгради в центъра, които не ги поддържат, с което загрозяват участъка и създават опасност за пешеходците, са издадени предписания при съвместна инициатива на общината и на Министерството на културата.

Наков обясни, че това има ефект, тъй като дори и в съда жалбите срещу предписанията биват отхвърлени. По отношение на паркирането заместник-кметът обясни, че до края на годината ще бъде изграден подземен паркинг с 58 места.

Водещи новини

Още новини