Русия: АЕЦ Белене е надеждна

булфото
share

АЕЦ Белене е надеждан проект, предаде енергетикс.ру.


"Атомстройекспорт”, главен изпълнител на строителството на АЕЦ "Белене”, Националната електрическа компания на България и компанията „Уорли Парсънс” са подготвили отчета „Стрес-тестове на европейските АЕЦ след събитията в АЕЦ „Фукушима”. Оценка на безопасността на АЕЦ „Белене”.

За основа на документа са използвани Техническият проект, Междинният отчет за обосноваване на безопасността (ПООБ) и Вероятностният анализ на безопасността (ВАБ) на АЕЦ "Белене" в частта за устойчивост на централата към външни въздействия от природен характер. Международните експерти правят анализ на въздействието на земетресение, наводнение, екстремни климатични условия, разгледани са мерки за подобряване реагирането при тежки аварии. Стрес-тестовете бяха направени в целия Европейски съюз заради трагедията в АЕЦ Фукушима.

Анализът на резултатите от допълнителната оценка за безопасност на АЕЦ Белене потвърди надеждността на приетите проектни решение от гледна точка осигуряването на безопасност на най-високо ниво. На основание проведения многостранен анализ и направените от международни експерти оценки, проектът "Белене" осигурява най-високото ниво на безопасност, отговарящо на всички международни норми и стандарти, и се отнася за новото поколение ядрени централи III+.

Мисия на Международната агенция за атомна енергия ще посети София на 12 декември 2011 г. за запознаване с отчета по допълнителната оценка на безопасността на АЕЦ Белене.

Водещи новини

Още новини