България залята от стари яйца

share

Пазарът у нас е наводнен със застояли вносни яйца, които са клас Б, но са маркирани като клас А. Това пише днес вестник „Монитор”.

Според действащите у нас правила яйцата от най-високия клас имат срок на годност 28 дни, който започва да тече от момента на снасянето им. Те трябва да са постъпили в магазините до десет дни след производството. Освен това пресните яйцата имат лек блясък, а старите са по-матови, уточниха производители, които разказаха за проблема. Потребителите трябва да знаят, че при яйцата клас А жълтъкът ясно се отделя от белтъка за разлика от клас Б, при който ядрото се разлива при счупване.

Цената им на едро е между 4 и 6 ст. и от тях се приготвя яйчен прах. На тези яйца не се начисляват данъци и такси, което рефлектира на оборота на нормалните вериги и нормалните производители, твърдят от асоциацията.Яйцата с ниско качество се продават основно в малките квартални магазини, съобщиха още родни производители. Нормите за продажба изискват и правилно съхранение. Ако не се държат на студено, яйцата се развалят бързо, което може да създаде много неприятности на потребителите. Салмонелата е сред най-големите опасности, които дебнат потребителите, особено през лятото.

От началото на годината са унищожени 700 хил. домашни птици поради невъзможност за изхранването и спада в продажбите на яйца, заяви още Цветанов. Според статистиката от 2010 г. птиците в България са достигали 8,7 млн., а през 2011-а са намалели до 7 млн. До момента преоборудваните и модернизирани птицеферми у нас са 30 на сто,а останалите 70% не отговарят на изискванията на ЕС, които трябва да бъдат изпълнени до 2012 г. От АЗПБ се опасяват, че ако не се вземат мерки, от традиционен износител на яйца, България ще се превърне във вносител, което ще нанесе сериозни щети върху българското земеделие.

Водещи новини

Още новини